Review TORQ sportvoeding

De afgelopen tijd heb ik wat meer langere wedstrijden gereden en is het belang van goede sportvoeding me eens te meer duidelijk geworden. Je lichaam kan maar in beperkte mate energie opslaan en als je dit niet aanvult is na 2 uur knallen de koek zeker op. De schade die je dan hebt aangericht kun je niet dezelfde rit meer herstellen waardoor je het tempo hoe dan ook moet verlagen of bij echte hongerklop zelfs moet stoppen.

Mijn voeding
Zelf rijd ik met sportvoeding van TORQ, ik heb hier niet alleen voor gekozen omdat ik dit gesponsord kon krijgen maar ook omdat het assortiment alleen volledig organische producten bevat. Geen conserveringsmiddelen en kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen dus. De gedachte hierachter is dat je lichaam hier niks mee kan en het waarschijnlijk de opname van andere voedingsstoffen die je lichaam wél nodig heeft in de weg zit.

Gedurende de week neem ik behoorlijk wat sportvoeding in, tijdens de trainingen gebruik ik het namelijk ook. Omdat ik er met mijn normale voedingsmiddelen rekening mee houd vind ik het een prettig idee dat ik ook via mijn sportvoeding zo min mogelijk kunstmatige rommel inneem.

TORQ
TORQ heeft in tegenstelling tot andere merken een duidelijk en vrij smal assortiment. Alles is in meerdere smaken te krijgen maar de productgroepen zijn maar in 1 of 2 variaties leverbaar en liggen qua voedingswaarde ontzettend dicht bij elkaar om de keuzes overzichtelijk te houden.

Daarnaast werkt TORQ met hun zogenaamde Fuelling System. Dit houd houdt in dat iedere eenheid (een reep, gel of 500ml bidon) 30 gram koolhydraten bevat. Dit maakt het rekenen met je energie inname ontzettend makkelijk, zowel voor de start van een evenement als tijdens een zware inspanning. Hoe ik dat doe licht ik later in deze review verder toe.

Trainen met TORQ
Tijdens trainingen houd ik, afhankelijk van de intensiteit, een inname van 30-60 gram koolhydraten per uur aan. Ik ben altijd in de gelegenheid om even te eten dus gels gebruik ik dan niet, naast Torq Bars gebruik ik dan Torq Energy sportdrank. De laatste is niet alleen belangrijk voor het op peil houden van je vochtreserves maar ook een belangrijke bron van mineralen/elektrolyten. Om kramp te voorkomen is het belangrijk dat je hier voldoende van binnenkrijgt. In een training houd ik dus 1 tot 2 Torq eenheden per uur aan om te zorgen dat de tank altijd vol blijft. Energie de je niet gebruikt uit je reserves hoef je na de training ten slotte niet weer aan te vullen, dat bevordert het herstel enorm.

Wedstrijden met TORQ
Tijdens wedstrijden is de energiebehoefte nog veel groter en probeer ik altijd 90 gram koolhydraten, ofwel 3 TORQ eenheden, per uur binnen te krijgen. Tijdens een cross country race zijn dit meestal 2 bidons en een gel. De intensiteit, en het vochtverlies dus ook, is hier hoger dan in een marathon waardoor ik een hogere vochtinname prettig vind.

Tijdens een marathon is het een ander verhaal, hier is de temperatuur een veel belangrijkere factor. Als de temperatuur niet te hoog (niet hoger dan 15 graden) is neem ik wat meer vaste voeding of gels in, te veel vocht zorgt bij mij voor een klotsbuik en na een aantal uur is een sanitaire stop dan haast onvermijdelijk. Als het warmer is dan 15 graden zweet ik veel meer en neem ik wat meer vocht in. Indien de temperatuur echt hoog is vervang ik een deel van de voeding in mijn bidons voor TORQ Hypotonic, dit is een electrolyt supplement. Op zichzelf staat dit product maar voor een halve TORQ eenheid (15g koolhydraten), om voldoende energie binnen te krijgen moet je dus nog wel Energy toevoegen. Ik zweet ontzettend veel en zout, waarmee ik veel vocht en mineralen verlies naast hetgeen wat m'n spieren al verbruiken. Dit bijvullen tijdens zware inspanningen is dus essentieel om bijvoorbeeld kramp te voorkomen.

Ik neem altijd meer mee dan ik nodig denk te hebben, als je nog wat verliest of de wedstrijd langer duurt dan je denkt kom je niet in de problemen. Negentig gram koolhydraten klinkt niet als heel veel maar als we uit gaan van een marathon in warme omstandigheden die 4 uur duurt vertaalt zich dat naar 4 liter TORQ Energy en 4 Torq Gels/Bars. Daarbij komt ook nog kijken dat je lichaam niet meer dan 60g koolhydraten per uur kan opnemen als je het alleen als glucose toedient. Om de 90 gram te halen is een verhouding van 2:1 glucose:fructose belangrijk, dit heeft te maken met de wijze waarop suikers worden opgenomen in je ingewanden.

Alle TORQ producten hanteren deze verhouding zodat je de maximale energie opname kunt realiseren. Ik merk zelf dat ik 90 gram koolhydraten per uur in de vorm van TORQ makkelijk verdraag, waar ik met andere merken nog wel eens het zuur kon krijgen. De smaken zijn over het algemeen wat zachter dan kunstmatig op smaak gebrachte producten en bij de gels hoef je ook niet te drinken.

Een inname van 60 gram per uur is al pittig, 90 gram is echt hoog. Ik raad dan ook zeer aan om dit soort dingen altijd eerst te testen, je kunt je maag trainen om deze hoeveelheden voedsel te verdragen.

Voor en na de race
In de dagen voor de race verhoog ik mijn energie inname niet. Mijn voedingsschema is er op gebaseerd om de tank altijd vol te houden, koolhydraten stapelen doe ik dan ook niet aan. Dat kan een zinvolle strategie zijn, mits je daar een aantal dagen van tevoren al mee begint. Je lichaam is namelijk niet in staat om 2 extra borden pasta de avond van tevoren op te slaan als bruikbare energie.

Op de wedstrijddag mijd ik voor de wedstrijd zoveel mogelijk vezelrijke, vette en zure voeding. Geen zwaar brood met vlees en fruit of sappen dus. Voor een marathon kan ik wat meer hebben maar ook dan houd ik er rekening mee.

Na de wedstrijd neem ik direct een TORQ Recovery shake, deze bevat 20 gram eiwitten van hoge kwaliteit (wei-isolaat) en 60 gram koolhydraten. Deze verhouding 1:3 is belangrijk om de opname en daarmee het spierherstel te maximaliseren. Daarnaast is het essentieel zo snel mogelijk te rehydrateren, de kleur van je urine is hier een prima indicator voor.

Hoe ik nu omga met voeding voor, tijdens en na wedstrijden is erg persoonlijk. Ik houd al jaren min of meer hetzelfde aan en heb dit steeds verder verbeterd, het kan dus zijn dat iemand anders totaal andere behoeftes heeft. Je ideale patroon bereik je alleen maar door te testen, wees dus niet bang eens wat anders uit te proberen.
 

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe Schwalbe Racing Ralph/Racing Ray: Als een van de eersten mocht ik dit nieuwe dynamische duo onderwerpen aan een duurtest. Dat viel zeker niet tegen, lees snel mijn bevindingen over mijn nieuwe weapon of choice!

  [ lees verder ]